Найважчим процесом у догляді за кімнатними рослинами завжди був і залишається полив. Він забирає найбільше сил і часу, є найчастішою причиною того, що внаслідок надто великої зайнятості ми змушені скорочувати колекції кімнатних улюбленців. Адже забезпечити повноцінний догляд десятка різних видів може далеко не кожен. Всі проблеми, пов'язані з регулярними частими поливами, як і з потребою постійно контролювати ступінь вологості субстрату та його просихання між процедурами, дозволяють вирішити кашпо з автополивом. Це не просто модна новинка на ринку, а й справжня знахідка і для початківців, і для досвідчених квітникарів.
 

Содержание:

 

Кашпо з автополивом для кімнатних рослин Lechuza

Принципи роботи кашпо з автополивом

Якщо раніше автополив сприймався як розкішна "іграшка", то сьогодні горщики, оснащені автоматичними системами регуляції вологості субстрату потихеньку перетворюються на один з базових варіантів повноцінного догляду за зеленими улюбленцями. І як такі ємності не назви — просто горщиками з автополивом, автоматичними кашпо, розумними горщиками — це не змінює їх простоти з технічного погляду. Поліпшена версія звичайних контейнерів вирішує найбільшу проблему та найважливіше завдання повноцінного догляду за кімнатними рослинами, і робить це найпростішим способом.

Автополив з технічної та технологічної точки зору є дуже простим пристроєм. Фактично, це система внутрішньоґрунтового, капілярного поливу. Такі горщики працюють за принципом сполучених судин, в одному з яких знаходяться запаси води, а другий призначений для висадки рослин. Фактично це подвійний, оснащений спеціальним резервуаром горщик для рослин або горщик, в який встановлений бар'єр-розділювач.
Принцип роботи системи автополиву

По облаштуванню розумні кашпо можуть бути різними. В одних горщиків ємність для води конусоподібна, встановлена в горщик і з'єднана з трубкою, що виступає над поверхнею, кашпо з індикатором. Інші виконані у вигляді двох розташованих один в одному судин з бічним резервуаром-каналом для поповнення води або без нього. Треті — це розбірні конструкції: у горщик вставляється спеціальний бар'єр-розділювач, трубка-індикатор та резервуар для наповнення нижньої частини горщика водою (вони подаються окремо у розібраному вигляді та встановлюються самостійно перед посадкою рослини). При цьому горщики з автополивом можуть передбачати як нижній полив, так і просочування води не лише знизу, а й з боків земляної грудки. Індикатор — це «поплавець-трубка з відмітками максимального та мінімального рівня води, за якими легко орієнтуватися.

Деякі виробники разом із ємностями та розбірними системами для автополиву, що складаються із спеціального бар'єру для горщика, резервуара для наповнення та трубки-індикатора, надають ще й спеціальну дренажну суміш, що забезпечує оптимальну подачу води та її дозування. Але більшість систем автополиву в горщиках працює із звичайнісіньким дренажем, який прийнято використовувати для кімнатних рослин — гравієм, вермикулітом, керамзитом та ін.

Насичення субстрату вологою відбувається на капілярному рівні, вода піднімається в ґрунт із резервуару повільно, а головне — поступово. З внутрішньої ємності вода проникає у субстрат у міру його підсихання, залежно від того, якими темпами рослина споживає вологу.

Подвійний горщик із резервуаром для води, з якого фактично сама рослина споживає стільки вологи, скільки їй необхідно забезпечує дуже ефективне, збалансоване зволоження субстрату. Оскільки процес зволоження регулюється ступенем вживання вологи та потребами рослини в ній, ризик повного пересихання субстрату або, навпаки, надмірного зволоження та застою води, закисання ґрунту повністю виключено. І жодних помилок, прорахунків, недбалості, впливу тимчасових факторів можна просто не боятися. Рослини не постраждає і за вашої відсутності, якщо різко зміниться температура повітря та ін.

Єдиний нюанс у роботі горщиків з автополивом, який можна зарахувати до недоліків — система починає працювати тільки тоді, коли земляна грудка досить заповнена кореневою системою, коріння рослини дістають до дренажного шару і відповідно можуть «витягувати» воду із резервуару. Якщо посадити кімнатні рослини з невеликою кореневою системою в таку ємність, заповнивши більшу частину «порожнім» ґрунтом, то доведеться чекати, поки коренева система розвинеться і почне сама «витягувати» вологу на капілярному рівні.

У випадку з молодими рослинами, посадженими у великі кашпо, чекати доведеться близько 2-3 місяців після пересадки. Весь цей час горщики з автополивом використовують як звичайні та полив проводять класичним методом. Тому розумні горщики бажано використовувати для дорослих рослин і не надто збільшувати діаметр контейнера порівняно з попереднім. Але є й моделі із системами розумного поливу, що працюють вже з моменту посадки (цей параметр завжди уточнюйте при покупці).

Навіщо потрібні кашпо з автополивом?

Не варто вважати ємність зі спеціальним пристроєм для автоматичного поливу рослин лише одним із засобів спростити догляд, іграшкою для лінивого квітникара. Адже найголовніше в автополіві — зовсім не простота, а оптимізація самих процедур. Такі ємності дозволяють досягти ідеального ступеня вологості субстрату, що відповідає конкретному періоду розвитку рослини, рівню споживання води кореневою системою. Саме повне задоволення вимог рослин і абсолютно точна відповідність кількості вологи, що надходить, вимогам культур є головною і фактично не маючою аналогів перевагою горщиків з автополивом. Це розумна відповідь на проблему ідеальних поливів, що відповідає потребам сучасних квітникарів та їх зелених улюбленців, що економить сили, час, позбавляє проблем і попереджає будь-які складнощі, пов'язані з неправильним режимом вологості.

Ми звикли до того, що поливи мають бути системними, з індивідуальним підходом до кожної рослини, регулярно підтримуючи стабільні умови. І все це необхідно контролювати самому квітникареві. Навіть досвідчені фахівці не завжди можуть забезпечити рослини необхідною увагою. І чим більше культур у колекції, тим складніше забезпечити їм індивідуальний догляд. Горщики з автополивом для кімнатних рослин, як ні жоден інший метод, дозволяють зробити догляд більш персональним, орієнтованим на особливості та потреби кожної конкретної рослини. Завдяки їм без зусиль створюється особлива система догляду, зникає необхідність постійно пам'ятати і суворо дотримуватись індивідуальних особливостей кожної культури.
Комплект кашпо з гідросистемою Lechuza

Оскільки всі кімнатні рослини є дійсно унікальними і неповторними, навіть у культур, що належать до одного сімейства, схожих за своїми вимогами культур, програма догляду все одно може відрізнятися. Серед кімнатних рослин є і люблячі постійну вологість культури, такі як фікуси, і вологолюбні, залежні від ступеня вологості культури на кшталт папоротей і бальзамінів, і кактуси, що бояться будь-якого перезволоження, та інші сукуленти, та потребуючі особливого підходу орхідеї та цикламени. І якщо при класичному методі поливу до кожної рослини потрібно знайти свій підхід, то при використанні розумних кашпо вам потрібно лише піклуватися про своєчасне поповнення запасів води в резервуарі. Вони однаково підходять для самих стійких і невибагливих кімнатних рослин, що вимагають мінімальної уваги, і для найкапризніших кімнатних улюбленців, які бажано вирощувати в оранжереях.

Будучи пристроєм універсальним і простим, такі модні горщики максимально спрощують процес побудови програми поливів і дозволяють забути про всі турботи, з ним пов'язані. У тому числі про такі нюанси поливу, як:

  • температура води;
  • попадання води на листя або основи пагонів;
  • потреба зливати воду з піддонів;
  • ризик розвитку захворювань, пов'язаних із неправильним поливом;
  • вимоги контролювати обсяг води та рівень просихання субстрату в горщиках тощо.

Розумні кашпо повністю усувають будь-які ризики неправильного поливу та компенсують усі можливі труднощі. Максимальна ефективність, персональність, можливість створити навіть специфічні умови та дотриматися всіх вимог рослин, дозволяють не покладатися на інтуїцію та суб'єктивну оцінку, повністю забути про тривоги та переживання, фактично звести нанівець пов'язаний з поливами ризик невдач у вирощуванні кімнатних рослин.

Кашпо з гідросистемою Lechuza

Основні переваги горщиків з автополивом для кімнатних рослин

  • можливість вирощувати рослини навіть якщо у вас не вистачає часу, ви часто буваєте у роз'їздах і не можете приділити достатньо уваги великій колекції кімнатних культур;
  • вони дозволяють назавжди забути про проблеми з поливами рослин під час відпустки або тривалих відряджень;
  • економія часу на догляді за кімнатними рослинами;
  • забезпечення ідеального рівня вологості навіть за відсутності досвіду;
  • позбавлення необхідності постійно перевіряти ступінь просихання субстрату між поливами;
  • можливість вирощувати найбільш вологолюбні та примхливі види без складного догляду;
  • оптимізація догляду та створення ідеального режиму, забезпечення ступеня зволоження грунту, що повністю відповідає потребам рослин.

І трохи про асортимент самих ємностей, оснащених вбудованою системою автополиву. Їх вибір, звичайно ж, поки що не може зрівнятися з асортиментом звичайних горщиків для квітів. Але в садових центрах, квіткових крамницях, господарських магазинах поряд із класичними горщиками практично завжди можна зустріти кілька моделей та кашпо із автополивом. На жаль, вибір горщиків за стилем, матеріалами, кольором і навіть розмірами поки що досить скромний.

Зростання попиту потихеньку змінює ситуацію, асортимент розумних кашпо розширюється, з'являються нові форми і розміри. Крім того, вже представлені на ринку вазони з автополивом, як правило, розраховані на сучасні інтер'єри та дозволяють підібрати кашпо, що чудово поєднується з будь-яким оформленням кімнат. Звичайно, про стилістичну різноманітність і не йдеться, але нейтральні універсальні форми дозволяють знайти ідеальне рішення для різних рослин, які віддають перевагу більш високим або ширшим ємностям, для культур різного віку і розміру.

Всі горщики з автополивом виконані із пластику, але іноді вони пропонують вибір не тільки між глянсовою та матовою поверхнею, але й імітують інші матеріали. Класична модна акрилова палітра кольорів і пастельні відтінки, імітація різних текстур дозволяють зробити вибір виходячи з декоративних якостей.

Серед кашпо з автополивом є як круглі, так і квадратні або прямокутні горщики діаметром від 13 до 70 см. Усі розумні великі кашпо для об'ємних рослин обов'язково оснащені коліщатками, які полегшують їхнє переміщення та догляд.

Та й за ціною розумні горщики дозволяють знайти і елітні, і бюджетніші варіанти. Щоправда, саме ціна все одно залишається великим недоліком: навіть найпростіші розумні вазони коштують у кілька разів дорожче за звичайні.

Окрему групу контейнерів з автополивом становлять ємності для вікон та балконів, призначені для посадки літників. Балконні витягнуті контейнери із спеціальними кріпленнями дозволяють використовувати розумні системи поливу навіть для прикраси фасадів будинків та балконів, терас та зон відпочинку. На відміну від звичайних ємностей, створені в них композиції з літників та сезонних рослин прості у догляді, не вимагають щоденного поливу. Контейнери для відкритого повітря оснащені вентилем для зливання надлишків води після опадів.
Горщик с автополивом Lechuza

Як користуватись горщиками з автополивом?

Використання розумного горщика фактично нічим не відрізняється від звичайного використання. Рослини в горщики з автополивом висаджуються за тими самими правилами та принципами, що й у будь-який інший контейнер для кімнатних культур. Закладка дренажу є обов'язковою. Ґрунт підбирають індивідуально під кожну рослину.

Відсутність потреби в поливах одразу проявляється лише в деяких моделях горщиків. Для більшості ж кашпо після посадки ґрунт зволожують класичним методом. Але коли коріння зелених улюбленців досягнуть дренажу, поливи за класичним методом повністю припиняються. Фактично замість звичайного поливу ви повинні регулярно поповнювати запас води в резервуарі всередині самого кашпо.

Вода наливається безпосередньо в трубку резервуара, що виступає над стінкою горщика. Проводити процедуру дуже легко: ви лише повинні долити відстояну, придатну для поливу воду до індикатора «Максимум». Підливають воду набагато рідше, ніж проводять звичайні поливи навіть для кактусів та інших сукулентів. У звичайних подвійних ємностях для всіх класичних кімнатних рослин воду необхідно підливати із частотою 2 тижні. А для вологолюбних видів, які потребують стабільної середньої вологості, звичайна частота поповнення рівня води становить 10 днів. Але є розумні горщики, для яких пауза між поливами може дорівнювати 8-10 тижням.

Уважно вивчайте інструкції та рекомендації виробників. Як і у випадку зі звичайним поливом, орієнтуватися краще не на певну частоту, а на те, якими темпами рослини споживають вологу. Слідкувати за рівнем води у відкритому контейнері допомагають спеціальні, дуже зручні індикатори на трубці. Як і за будь-якого поливу, системи автополиву витрачають більше води в жарких умовах, менше — при холодній температурі повітря. Частота поповнення рівня води змінюється і залежно від пори року та стадії розвитку рослин (також, як і за звичайного поливу).

І ще один важливий аспект. Перше підживлення при використанні ємностей з автополивом можна використовувати лише через 2 місяці після пересадки. Добрива розчиняють у воді, яку доливають у резервуар.
Підвісний вазон для квітів з поливом Lechuza