Для будь-якої кімнатної рослини правильність або неправильність догляду майже завжди безпосередньо пов'язана з якістю поливу. Вміння знайти баланс, підійти до процесу зволоження ґрунту розумно, не вдаватися до крайнощів і «прислухатися» до рослин – головне правило коректних поливів. Але не єдине. Адже знайти золоту середину між мізерним та надмірним поливом зовсім не просто. Базові правила поливу кімнатних рослин дозволять уникнути основних помилок із цією важливою процедурою. Забігаючи на перед, - полив може верхнім, нижнім, та автополивом. Верхній (на ґрунт): повільно поливаються рослини з лійки, щоб дати волозі поглинутись. Потім зливається зайва вода, яка стікла у блюдце. Нижній (вода піднімається по капілярах): наливається вода в піддон і залишається на 15 хвилин, дозволивши рослині ввібрати вологу через отвори в горщику. Автополив - різновид нижнього поливу, коли вода береться із спеціального резервуара, з яким коріння рослини безпосередньо не контактує. Познайомимось із ними ближче.

1. Якісний полив починається з якості води

Кімнатні рослини не можна поливати водою з неперевіреними характеристиками, особливо – водопровідною, не відстояною, холодною або гарячою. Температура води повинна відповідати температурі повітря у кімнаті. Відстоювати її перед поливом потрібно протягом як мінімум 2-3 днів.

Ідеальний варіант — тала, дощова (за умови сприятливої екологічної ситуації) або фільтрована «питна» вода. Кімнатні рослини краще не поливати кип'яченою водою (за рідкісним винятком), а мінералізація – взагалі під суворою забороною. Для окремих рослин може знадобитися дистильована вода.

10 основних правил поливу кімнатних рослин

2. Поливи потрібно проводити тільки коли вони необхідні

Перевірка ступеня просихання субстрату та контроль темпів споживання вологи рослиною на різних стадіях розвитку дозволить уникнути грубих помилок із поливом. Якими б не були стандартні рекомендації, судити про потребу в поливі потрібно лише ґрунтом.

Перед тим, як братися за лійку, варто перевірити, чи потрібен полив рослини:

  • Перевірити вологість верхнього шару субстрату (поверхнево та на глибині від 1 до 2 см, злегка потерши землю між пальцями);
  • Порівняти, чи став горщик легшим (вага горщика до і після поливу істотно відрізняється).

3. Жодних поливів відразу для всіх!

Виділити для поливу певний день/дні тижня і поливати одночасно всі рослини без розбору – найбільша помилка. Так, безперечно, зручніше. Але кімнатні рослини всі різні, і поливати їх варто в різні терміни.

Кімнатні рослини можна групувати за рівнем вологолюбності (вологолюбні, помірно вологолюбні або посухостійкі) і навіть за походженням (пустельні, субтропічні, тропічні). Але краще все ж таки перевірити індивідуальні рекомендації сорту та виду і скласти графік для кожної рослини.

Хороша стратегія — ведення найпростіших записів або таблиць або використання бірок та ярликів на горщиках з інформацією про те:

  • з якою частою та рясністю потрібно поливати рослину на різних стадіях розвитку;
  • на скільки можна залишати воду у піддонах;
  • якою має бути вода.

Завжди виділяйте особливими маркерами » рослини, які поливають через піддони, гнотовим способом, наливанням води у вирви листя або методом занурення.

Кімнатні рослини можна групувати за ступенем вологолюбності (вологолюбні, помірно вологолюбні або посухостійкі)

4. Крайності неприпустимі

Посуха та перезволоження – два полюси у визначенні неправильних поливів. І обидва вважаються неприпустимими. Субстрат для жодної кімнатної рослини не повинен бути мокрим у верхніх 2-3 см довше, ніж кілька хвилин після поливів.

Навіть для вологолюбних видів до наступного поливу слід давати висихати верхньому шару субстрату. А для посухостійких і вимагаючих мінімальних поливів рослин не варто доводити справу до повного висихання субстрату на дні горщика (крім цибулинних і бульбових, що зимують у повній сухості, і здатних витримати сухість кактусів).

Екстрені ситуації, у тому числі від'їзди, трапляються у всіх квітникарів. Але якщо регулярний догляд недбалий, допускати постійні переливи або недоливати рослини, то очікувати від них здоров'я та краси не варто.

У поливі кімнатних рослин одне правило працює завжди: трохи не долити завжди краще, ніж переборщити з кількістю води.

5. Частота та рясність поливів однаково важливі

Поливи бувають частими (щоденними або через день), середніми або помірно частими (через 2-3 дні) та рідкісними (не частіше ніж раз на тиждень). Але крім частоти для всіх кімнатних рослин важлива і якість промокання ґрунту.

Наскільки сильно субстрат буде просочений водою — рясність поливів — визначають по кількох верхніх сантиметрах ґрунту. Рясні або щедрі поливи одразу роблять ґрунт дуже мокрим, через пару хвилин – сирим, і лише згодом — вологим.

При стандартних помірних поливах грунт не буває сирим: після мокротиння він повинен стати рівномірно вологим вже через пару хвилин. А легкі поливи – такі, при яких грунт з трохи сирого відразу стає вологим.

Визначають ступінь вологості тактильно:

  • мокрий ґрунт «капає », при стисканні субстрату з'являються краплі води;
  • сирий ґрунт легко мнеться і липне;
  • вологий скочується, мнеться, але не липне до руки;
  • сухий – розсипається при стисканні.

Будь-який полив вважається правильним тільки тоді, коли кількість води дозволяє промочити весь земляний ком рівномірно, до нижніх шарів – так, щоб небагато води виділилося з дренажних отворів не відразу, а через деякий час після поливу.

Занадто швидке стікання чи відсутність води у піддоні сигналізують про водонепроникність чи нездатність утримувати воду субстратом - однаково небажані.

Для поливу бажано використовувати зручні спеціально призначені для кімнатних рослин лійки.

Для якісного поливу краще розділити воду на кілька заходів і спостерігати за просочуванням земляної грудки, даючи воді шанс не вилитися відразу, а рівномірно розподілитися.

Поливати не можна в одне місце сильним струменем води, що ущільнює та розмиває субстрат. Для поливу бажано використовувати зручні, спеціально призначені для кімнатних рослин лійки з насадками, що розсіюють воду. Направляти воду потрібно по периметру горщика, невисоко, уникаючи утворення ямок, повільно, без калюжок та скупчення води над ґрунтом.

Особливу увагу варто приділити акуратності: не всі кімнатні рослини чутливі до намокання, але жодна не віддячить вам декоративністю при недбалому поливі. Вода не повинна прямувати на стовбури та під коріння, на кореневі шийки та точки росту, замочувати та забризкувати листя.

При ознаках ущільнення ґрунту, коркування, поганого просочування субстрату потрібно відразу подбати про розпушення. При сильному забрудненні або заплесневінні — поміняти верхній шар ґрунту.

7. Полив не варто проводити у розпал дня

Кімнатні рослини краще поливати рано вранці або ввечері в теплу пору року і тільки рано в холодні сезони. Полив не можна проводити під прямим сонцем, у розпал дня.

8. Вода не повинна застоюватись у піддонах

Навіть для рослин, що вимагають занурення або поливу через піддон, час, на який воду варто залишати у зовнішньому контейнері, потрібно обмежувати. При верхньому класичному поливі будь-які залишки води в піддонах варто зливати через 5-8 хвилин.

Навіть 10 хвилин застою води в нижній частині субстрату та перенасичення водою дренажу можуть призвести до початку негативних процесів для чутливих до гнилей видів.

Поливайте помірно, кількість води дуже важлива

9. Корекція поливів за найменших змін

Поливи рідко вдається проводити зі сталою частотою. Якщо стоїть спекотна погода, сильніше працює опалення, падає вологість повітря, рослина активно розвивається, поливи треба збільшувати. Але не рясно, а за частотою, компенсуючи всі фактори.

Слід завжди пам'ятати, що на графік поливів впливають інші численні фактори:

  • розмір горщика (що більший контейнер, тим рідше має бути полив);
  • матеріали горщика (рослини в керамічних ємностях поливають щедріше);
  • розмір та щільність листя;
  • розташування в кімнаті та частота провітрювань;
  • рівень вологості повітря;
  • ступінь заповненості субстрату корінням;
  • протяги та ін.

10. Використання розумних помічників

Сьогодні для кімнатних рослин розроблено і бюджетні, і елітні системи, що дозволяють уникнути труднощів із поливами. Найпростіші та доступні індикатори, колби для автополиву, ємності з подвійними стінками, установки для гідропоніки дозволять звести зусилля з поливу до мінімуму.

Навіть простий індикатор рівня вологості позбавить необхідності постійно перевіряти грунт на дотик. І якщо з визначенням того, чи потрібний рослині полив чи краще почекати, виникають складнощі, обов'язково заведіть таких розумних помічників.

Кашпо з автополивом дозволяють звести зусилля з поливу до мінімуму